Sareskosken verkkokauppa on jo 20-vuotias - tästä kaikki alkoi
Tiesitkö, että Sareskoski on Suomen vanhimpia teollisuuden alan verkkokauppoja? Harva arvaisi, että verkkokaupan takana oleva sareskoski.com-osoite on ollut olemassa jo vuodesta 1998. Yrityksen perustaja Sakari Sareskoski kertoo, kuinka verkkokaupan perustaminen onnistui aikana, kun nettiin yhdistettiin vielä puhelinmodeemilla.
– Perustin yrityksen ensimmäiset verkkosivut pian osoitteen rekisteröimisen jälkeen 2000-luvun taitteessa. Alkuun meillä oli varsin perinteiset kotisivut, joilla oli mm. tuotetietoa ja ladattava versio yrityksen tuotekuvastosta.
Missä vaiheessa mieleesi juolahti perustaa verkkokauppa?
– Heti alusta lähtien. Olin nähnyt verkkokaupan pioneereja kuluttajapuolella ja innostuin sen mahdollisuuksista yritysten väliseen kauppaan. Verkkokauppaa kehitettiin alusta saakka perinteisten kotisivujen rinnalla.
– Kotisivuille lisäsin jo varhaisessa vaiheessa yhteydenottolomakkeen ja tuotehinnaston, jotta kävijät voisivat tehdä tilauksen suoraan verkkolomakkeen kautta. Se kuulostaa tänä päivänä selviöltä, mutta siihen aikaan ei monien mieleen juolahtanut, että tilauksen tai tarjouspyynnön voisi tehdä suoraan nettisivun kautta.
Asiakkaiden houkutteleminen tutustumaan kotisivuihin oli kuitenkin alkuun haaste.
– Olin monella tavalla liian aikaisin liikkeellä. Puhelimessa asiakkaat kirosivat, jos yritin saada heidät avaamaan tietokoneen ja tutustumaan kotisivuihin. Siihen aikaan ei tietokone käynnistynyt tai Internetiin yhdistetty sormia napsauttamalla, eikä monilla edes ollut päätelaitetta. Niilläkin joilla oli, ei välttämättä riittänyt kärsivällisyys yhdistää nettiin.
Tänä päivänä verkkokaupan perustaminen on helpompaa kuin koskaan ennen. Erilaisista valmisalustoista on suorastaan runsaudenpula. Sareskosken verkkokauppa-alusta on kuitenkin itse rakennettu.
– 2000-luvun alkupuolella kun aloitimme, ei ollut samalla tavalla vaihtoehtoja kuin tänä päivänä, ja olemassa olevat alustat eivät olleet niin pitkälle kehittyneitä. Esimerkiksi valmiita liitännäisiä muihin järjestelmiin ja työkaluihin ei siihen aikaan ollut. Piti tehdä itse.
Verkkokaupan tekeminen ei kuitenkaan mennyt heti ensiyrittämällä putkeen.
– Ensimmäinen yritys epäonnistui. Ennen mitään valmiskauppojen olemassa oloa palkkasin IT-toimiston tekemään itselleni verkkokaupan. Valmista ei kuitenkaan koskaan tullut, vaan teknisiä ongelmia ilmeni yksi toisensa perään. Tekniikka oli vielä niin lapsen kengissä.
– Lopulta puhalsin pelin poikki ja yritin vasta muutaman vuoden päästä uudelleen, tällä kertaa omien työntekijöiden voimin. Silloin tekniikka oli jo tarpeeksi kypsynyt, että kauppa saatiin synnytettyä.
Entä miten Sakari tänä päivänä näkee itse rakennetun verkkokauppansa?
– Tänä päivänä olisi varmasti järkevämpää aloittaa valmiskaupalla, vaikka tietotekniset taidot riittäisivätkin oman alustan rakentamiseen. Olemme kuitenkin kehittäneet omaa kauppa-alustaamme ja sen taustajärjestelmiä yli 10 vuotta, räätälöiden sen oman toimintamme tarpeisiin. Omassa ohjelmistokehityksessä on kääntöpuolensa, mutta myös kilpailuvalttinsa.
Sareskosken verkkokauppaa kehitetään lähes taukoamatta. Verkkokauppa on kokenut viimeisimmän merkittävän ilmeenkohotuksensa tänä syksynä, kun yrityksen koko visuaalinen ilme päivitettiin.
– Laakereilleen ei voi jäädä lepäämään, vaan verkkokauppaa on kehitettävä jatkuvasti paremmaksi. Pahin virhe minkä voi tehdä on kaupan perustamisen jälkeen ajatella, että tuotepäivityksiä lukuun ottamatta homma oli siinä. Todellisuudessa verkkokauppa ei ole koskaan valmis.
Entä mikä on verkkokaupan seuraava suuri askel Sareskoskelle?
– Laadukkaat sisällöt ovat mihin tänä päivänä panostetaan. Useilla yrityksillä on omat bloginsa, mutta ne ovat useimmiten kaupoista erillisiä sivuja, joita asiakas ei helpolla löydä.
– Me haluamme tuoda asiantuntijasisällöt sinne, missä asiakas niitä kipeimmin tarvitsee; selaillessaan ja vertaillessaan tuotteita. Tähän tulemme panostamaan seuraavan vuoden aikana.