Ryhmälukitus osana Lukitse & Merkitse -menettelyä
Ryhmälukitus on menettely, jossa useampi henkilö lukitsee yhteisesti saman laitteen tai koneen virran pois päältä huoltotyön ajaksi. Tämä varmistaa, että kaikki, jotka ovat tekemisissä koneen kanssa, ovat tietoisia virran poiskytkennästä, ja että virta pysyy poiskytkettynä kunnes kaikki lukitukset on purettu.
Ryhmälukitus on tärkeä osa Lukitse & Merkitse -menettelyä. Kyseessä on kansainvälinen menettely, jolla estetään koneen odottamattomasta käynnistyksestä tai vaarallisen energian vapautumisesta koituvat onnettomuudet koneiden ja laitteiden huoltotyössä. Menettelyssä energianlähteet tunnistetaan, ajetaan alas ja lukitaan ennen huoltotyön aloittamista.
Jotta ryhmälukitus voi toteutua, tarvitaan oikeat varusteet, joilla energianlähteet voidaan erottaa menettelyn mukaisesti.
Henkilökohtaiset lukot - pakollinen osa menettelyä
1 henkilö, 1 lukko, 1 avain. Tämä on yksi Lukitse & Merkitse -menettelyn tärkeimmistä periaatteista ja tarkoittaa, että jokaisella huoltotyöhön osallistuvalla työntekijällä on oltava oma henkilökohtainen turvalukkonsa, johon vain hänellä on avain. Tämä varmistaa, että koneet, laitteet ja vaaralliset energianlähteet voidaan lukita tavalla, jolla niitä ei voida vapauttaa ilman, että jokainen työnsuorittaja on asiasta tietoinen ja poistanut ensin oman henkilökohtaisen lukkonsa.
Lukkohaat - pienemmille ryhmille
Lukkohaat ovat välineitä, joilla yksi kohde voidaan lukita useammalla kuin yhdellä lukolla. Lukkohaka asetetaan mihin turvalukko menisi ja henkilökohtaiset turvalukot kiinnitetään lukkohakaan. Tyypillisessä lukkohaassa on paikat kuudelle työnsuorittajan lukolle ja niitä voi ketjuttaa, mikäli työnsuorittajia on enemmän.
Ryhmäavainlaatikot suurempiin toteutuksiin
Ryhmäavainlaatikoita käytetään, kun työnsuorittajia tai lukittavia laitteita ja energianlähteitä on suurempi määrä. Jokainen työnsuorittaja lukitsee ryhmäavainlaatikon kannen omalla henkilökohtaisella turvalukollaan. Kaikki erotetut energianlähteet lukitaan erotuslukoilla, joiden avaimet pudotetaan ryhmäavainlaatikkoon. Ajatuksena on, ettei lukituksia voi purkaa, ennen kuin viimeinenkin työnsuorittaja on poistunut työmaalta ja poistanut turvalukkonsa laatikon kannesta.
Erotuslukot - käytä ryhmäavainlaatikoiden kanssa
Henkilökohtaisista lukoista erilliset erotuslukot ovat osa ryhmälukitusmenettelyä silloin, kun käytetään ryhmäavainlaatikoita. Erotuslukkoja käytetään erotettujen kohteiden lukitsemiseen henkilökohtaisten lukkojen sijasta, eli niitä on oltava yhtä monta kuin lukittavia kohteita. Erotuslukkoja tyypillisesti säilytetään ryhmäavainlaatikossa kun ne eivät ole käytössä, ja voivat olla värikooditettuja erottamaan ne henkilökohtaisista turvalukoista.
Mikä on paras käytäntö teille?
Lukkohakoja käytettäessä työntekijällä on tyypillisesti useampi henkilökohtainen turvalukko - yksi jokaista erotettavaa kohdetta kohden. Lukot voivat olla sarjoitettu samalle avaimelle, eli työntekijällä on yksi avain, jolla hallinnoida kaikkia henkilökohtaisia lukkojaan. Lukkohaat sopivat työympäristöihin, missä työnsuorittajia ja lukittavia kohteita on pienempi määrä.
Ryhmäavainlaatikot vaativat erillisten erotuslukkojen käyttöä, mutta henkilökohtaisia turvalukkoja tarvitaan vähemmän - parhaimmillaan vain yksi per työnsuorittaja. Huoltotyön päätyttyä kunkin työnsuorittajan ei tarvitse poistaa lukkojaan jokaisesta erotetusta kohteesta, vaan ainoastaan laatikosta. Ryhmäavainlaatikot ovat siksi suositumpi ratkaisu, kun työnsuorittajia tai erotettavia kohteita on paljon, tai kun huoltotyöhön liittyy vuorotyötä tai aliurakoitsijoita.