LOCKOUT / TAGOUT RISKIALUEIDEN SUOJALAITTEET
Kirjoittanut Sakari Sareskoski
Kone- ja tehdasseisokkien onnettomuusriskien hallinta vaarallisen energian eristämiseksi "Pois päältä" salpaamisen ja varmistuslukituksen (Lockout) ja tilanteen tunnistus- ja varoitusmerkinnän (Tagout) avulla.
Amerikkalainen työsuojelun hallintoviranomainen The Occupational Safety and Health Administration lyhennettynä OSHA on luonut ohjelman, The Control of Hazardous Energy Source Standard (29 CFR 1910.147), joka tunnetaan yleisesti nimellä Lockout/Tagout Standard. Kyseessä on laki, joka velvoittaa Yhdysvaltain teollisuutta 3.1.1990 lähtien.
Euroopassa mm. EU-direktiivi 89/655 antaa säädöksiä ja määräyksiä, koskien kaikkien energialähteiden poissulkemista koneiden ja laitteiden huollon tai korjauksen ajaksi.
§ 2.14 sanoo: Jokaisen työlaitteen tulee olla varustettu helposti tunnistettavalla poiskytkennällä energialähteestä ja jälleenkytkennän tulee tapahtua työnsuorittajan kannalta riskittömästi.
§ 2.15 sanoo: Työlaitteet (työkoneet) on varustettava työnsuorittajan kannalta tarpeellisilla varoituskilvillä ja muilla riittävillä varoitusmenetelmillä.
On huomattava, että EU:n konedirektiivissä 98/37 EY, Suomessa Valtioneuvoston päätöksenä 1314/94 sekä käyttöpäätökseen Vnp 856/98 22§ pohjautuen, edellytetään Lockout/Tagout varmistuslukitus/tunnistus ohjelmien ja sovelluksien toimeenpanemista koneissa ja laitteissa seisokkien ja alasajon aikana. Suomalaisessa standardissa SFS-EN-1037 käsitellään yksityiskohtaisemmin odottamattoman käynnistyksen estämistä.
Eli meillä on asiasta myös laki.
LOCKOUT / TAGOUT -STANDARDIN TARKOITUS
Lockout = energian syöttöstä erottaminen erilaisilla lukitsemistavoilla / lisälukitsemislaitteilla
Tagout = henkilö(itte)n henkilökohtainen lukkovarmistus / merkintätunnistus / varoitus
Lockout / Tagout-standardi on suunniteltu estämään koneiden tai laitteistojen odottamattomia käynnistyksiä tai energian vapauttamista huolto- ja korjaustöiden aikana, työntekijän onnettomuusriskin ollessa ilmeinen.
Lockout-standardin edellytys täyttyy jos:
- Työnsuorittajan on poistettava tai ohitettava turvalaite tai muu varmistuslaite huolto- ja korjaustyön aikana.
- Koneen tai laitteiston käyttö aiheuttaa vaaravyöhykkeen tai riskialueen.
- Työnsuorittajan on sijoitettava mikä tahansa ruumiinjäsen koneiston tai laitteiston sisään tai vaikutusalueelle, jossa työ tosiasiallisesti suoritetaan.
Päivittäiset normaalit työkaluvaihdot, säädöt ja muut pienemmät huoltotoimenpiteet tuotannossa eivät kuulu Lockout/Tagout-standardin piiriin edellyttäen, että 1) ne ovat rutiininomaisia, toistuvia, koneeseen tai laitteeseen olennaisesti liittyviä toimenpiteitä. 2) että ne suoritetaan valitsemalla käyttöön menetelmät, jotka tuottavat tehokkaan suojan työnsuorittajalle. Ks. myös SFS-EN 1037 luku 6.
Ihmiset mieltävät yleisesti sähkön vaaralliseksi energialähteeksi. On olemassa kuitenkin monia muita, lähes yhtä vaarallisia energian lähteitä kuten, terminen, kemiallinen, pneumaattinen, hydraulinen, mekaaninen ja painovoimainen.
On vain tärkeätä muistaa, että kaikki energialähteet joilla on mahdollisuus odottamattomaan käynnistykseen, energian liikkeelle saattamiseen tai vapautumiseen, on tunnistettava sekä lukittava, suljettava tai irrotettava pois käytöstä ennen huollon tai korjaustyön suorittamista!
KIRJALLINEN LOCKOUT/TAGOUT-OHJELMA
Lockout/Tagout-ohjelma vaatii toteutuakseen yritykseltä kirjallisen suunnitelman, joka käsittää sisällytettävän kokonaisuuden, päämäärän, hyväksymisen, menettelytavat ja käytettävät ratkaisut ja tekniikat vaarallisen energian hallitsemiseksi.
Kirjallisen ohjelman vaatimukset:
- Ohjelman käyttötarkoituksen tarkka määrittely Vaihe vaiheelta selvästi määriteltynä: tehtaan alasajo, koneiden ja laitteistojen eristäminen ja poissulkeminen vaarallisen energian hallitsemiseksi.
- Menettelytavat Lockout/Tagout -välineiden asentamiseen ja poistamiseen, sekä ohjeet jokaisen työnsuorittajan lukitus- ja merkintävälineiden tunnistamiseen.
- Edellytykset Lockout/Tagout -laitteiden tehokkuuden todentamisesta testaamalla menetelmät koneissa ja laitteistoissa.
- Yksityiskohtainen koulutusohjelma huolto- ja korjaustöiden suorittajille ja henkilöille, jotka ovat epäsuorasti tekemisissä seisokin kanssa.
- Kuvaukset yhtiön Lockout/Tagout -toimintasuunnitelmista koskien työryhmien Lockout/Tagout -menetelmiä, ulkopuolisten henkilöiden, vuorovaihtojen ja henkilökunnan koulutusta.
- Valvontamenettely sen todentamiseksi, että ohjelmaa käytännössä noudatetaan.
TYÖNSUORITTAJIEN KOULUTUS
Koulutus on toteutettava aina työntekijöiden, koneiden, laitteiden tai energianhallinnan menetelmien vaihtuessa, tai missä muutos prosessissa, tuo esiin, uuden riskitilanteen. Jälleenkoulutus on annettava heti huomattaessa työnsuorittajalla riittämätöntä tuntemusta energianhallinnan menetelmiin.
Kaikki tehdas-, kone- tai laiteseisokkien vaikutuspiiriin kuuluvat ja vastuunalaiset toteuttajat täytyy kouluttaa yrityksessä vallitsevan suunnitelman ja ohjelman vaatimilla menettelytavoilla. Koulutus vaatii ohjelman oppimisen todentamisen.
Koulutuksen täytyy sisältää:
- Lockout/Tagout menetelmän käytön merkitys, sekä Lockout/Tagout-laitteiden ja varusteiden tunnistaminen ja huomioonottaminen vaadituissa tilanteissa. On ymmärrettävä että niiden poistaminen tapahtuu vain valtuutetun työnsuorittajan luvalla.
- Lockout/Tagout-varusteiden turvallinen soveltaminen, käyttö ja poisto energiahallinta-laitteista.
- Varoitus- ja tunnistumerkintälipukkeiden ilmoituksien ja rajoituksien huomioonottaminen Lockout/Tagout-menetelmässä.
- Huomioitava erittäin tärkeänä, että konetta tai laitetta ei saa yrittää korjata tai huoltaa Lockout/Tagout-menetelmään perehtymätön henkilö.
VARUSTEET
Lockout/Tagout-menetelmän perustarvikkeita ovat erikoisvalmisteiset sanka- eli riippulukot ja erikoisvalmisteiset Tagout-merkintälipukkeet. Lukkoja on käytettävä poikkeuksetta! (HUOM! Lukintavaatimus on em. Valtioneuvoston päätöksissä). Sekä riippulukkojen että merkintälipukkeiden on selvästi osoitettava lukituksen tai Lockout-laitteen asettajan/työnsuorittajan henkilöllisyys. Tällä tunnistuksella varmistetaan henkilö, joka suorittaa koneen huoltoa tai korjaustyötä.
Erillinen henkilötunnistus lukoissa ja lipukkeissa varmistaa myös ryhmien huoltotyöskentelyssä mahdollisesti jäljellä olevien työnsuorittajien määrän. Lukkojen ja merkintälipukkeiden on oltava lujia, toistuvaa käyttämistä ja kulloisenkin työympäristön (likaisuuden ja kosteudenkin) sietäviä sekä kestoluettavia informaationsa puolesta. Lukkojen ja merkintälipukkeiden on oltava riittävän lujarakenteisia kestämään satunnaista ja tahatonta kajoamista. Sekä lukkojen että merkintälipukkeiden on oltava vakiokokoisia väreiltään, muodoltaan ja kooltaan. Merkintälipukkeissa on käytettävä vakiokirjaimia ja muotoja. On huomattava, että ETA-maissa ei käytetä pelkästään merkintää tai varoitusmerkintää ilmaisemaan energian syötöstä erottamista. Merkintä/varoitusmerkintää on aina käytettävä laitteen varmistuslukituksen/henkilökohtaisen lukituksen yhteydessä! On olemassa myös pienimuotoisia ratkaisuja, joissa molempien lukituksien toteutus on yhdistetty.
On tärkeätä erottaa LOCKOUT-tilanne= tapa tai lisälaite, jolla energia erotetaan syötöstä, ns. lukittu OFF-asento joka saadaan aikaan tekemällä energian katkaisukohta liikkumattomaksi, yleensä erilaisilla lisälukitsemislaitteilla ja TAGOUT-tilanne=yhden tai useamman henkilön oma koodattu riippulukko ja luja merkintälappu henkilöstä ja työn kestosta. Kaikki koneistot ja laitteistot, joihin kohdistuu osien vaihtoa, korjauksia, uudistuksia tai muutoksia sekä uuden koneen asennuksessa, on suunniteltava Lockout-laitteiden käyttöä varten.
Oikeiden Lockout/Tagout-menetelmien soveltaminen edellyttää kaikkein koneiden ja laitteiden huolellista tarkastusta ja vaarallisten energialähteiden ja kaikkien energiaa eristävien laitteiden tunnistamista.
TYÖNSUORITTAJIEN LUOKITUS
Lockout/Tagout Standardissa on selvästi erotettavissa kaksi eri tyyppistä työnsuorittajaa:
- Työnsuorittaja (myös altistuva henkilö) joka käyttää konetta tai laitetta tai joka työnsä vuoksi työskentelee sen vaikutusalueella Lockout/Tagout-toteutuksen aikana.
- Valtuutettu Työnsuorittaja, joka toteuttaa koneiden ja laitteiden Lockout/Tagout-pois päältä toiminnot huolto- ja korjaustöiden suorittamiseksi. Usein molempien toimintojen tekijäksi määritellään sama henkilö.
LOCKOUT / TAGOUT TOTEUTUKSEN TYYPILLISET VAIHEET
Tosiasiallinen Lockout/Tagout-toteutus on yksinkertainen ja suoraan etenevä kaksivaiheinen menettely.
Vaihe I - Lukitus, Salpaaminen, Energian Irrotus:
- Valtuutettu työnsuorittaja ilmoittaa työnsuorittajille Lockout/Tagout -menettelyn aloittamisesta.
- Koneiden ja laitteiden saattaminen tilaan jossa energia ei vaikuta.
- Valtuutettu työnsuorittaja irrottaa ja sulkee pois varastoidun energian.
- Kaikkien lukkojen ja merkintälipukkeiden kunto tarkistetaan ja tarvittaessa korvataan uusilla.
- Valtuutettu työnsuorittaja sijoittaa henkilökohtaisen riippulukon tai tunnistusmerkintälipukkeen laitteeseen jolla energia eristetty.
- Valtuutettu työnsuorittaja varmistaa koekäynnistyksellä, että kone tai laite on eristetty energialähteestään.
- Koneisto tai laitteisto on näin valmis huollettavaksi tai korjattavaksi.
Vaihe 2 - Koneiden ja Laitteiden Palauttaminen Tuotantoon:
- Valtuutettu työnsuorittaja tarkistaa koneet ja laitteet ja varmistaa ettei työkaluja ym. ole jäänyt työn jäljiltä.
- Tarkistetaan kaikki suojalaitteet ja niiden paikallaan olo.
- Kaikille työnsuorittajille ilmoitetaan koneiden ja laitteiden palauttamisesta tuotantoon.
- Valtuutettu työnsuorittaja suorittaa vaikutusalueen toisen tarkastuksen varmistaakseen ettei kukaan altistu vaaratilanteeseen.
- Riippulukot ja/tai tunnistuksen merkintälipukkeet poistetaan laitteista joilla energia on eristetty valtuutetun työnsuorittajan toimesta, ja energia palautetaan koneisiin ja laitteisiin.
MONEN KÄYTTÄJÄN LOCKOUT-MENETTELY
Menetelmässä jokainen ryhmän tai tiimin jäsen sijoittaa riippulukon tai tunnistuslipukkeen energiaa eristävään laitteeseen. Mikäli tämä ei ole mahdollista valitaan useamman lukon säppi johon jokainen sijoittaa oman riippulukkonsa tunnistusmerkinnällä. Riippulukot ja tunnistuslipukkeet on asennettava siten, että energian vapautuminen koneesta tai laitteistosta on mahdotonta ilman, että viimeinenkin tunnistettu riippulukko on poistettu. Menetelmässä riippulukon/tunnistuksen asettava työnsuorittaja on ainoa joka on valtuutettu poistamaan asettamansa riippulukon/tunnistuksen.
TESTAUS JA ASETUS
Ennen koneen käyttöä se on usein testattava ja koekäytettävä oikeiden asetusten ja käyttövalmiuden todentamiseksi.
Seuraavaa menetelmää noudatetaan konetta tai laitetta testattaessa huollon tai korjaustyön aikana:
- Valtuutettu työnsuorittaja varmistaa työskentelyalueen vapaaksi kaikista työkaluista ja materiaaleista.
- Kaikille vaikutusalueella oleville ilmoitetaan Valtuutetun työnsuorittajan toimesta koneen tai laitteen testauksesta ja koekäytöstä.
- Kaikki työnsuorittajat poistuvat alueelta.
- Lockout-laitteet, riippulukot ja varoitusmerkinnät poistetaan.
- Koneisto testataan ja koekäytetään.
- Testin jälkeen koneisto tai laite alasajetaan salpaamalla tai irrottamalla energia pois ja seurataan Lockout/Tagout-menetelmän ohjeita huoltotyön loppuunsaattamiseksi tai laite palautetaan tuotantoon asianmukaisin menetelmin.
VUOROJEN VAIHDOT
Tilastollisesti korkea prosentti työtapaturmia tapahtuu vuorojen vaihtuessa, syynä pääasiassa kommunikaation puute. Vuoron vaihtuessa poistuvan henkilön tulisi tavata saapuva henkilö Lockout/Tagout -laitteen luona. Saapuvan henkilön pitäisi asettaa oma lukituksensa tai tunnistuksensa energiaa eristävään laitteeseen ennen poistuvaa. Jos tämä ei ole mahdollista, on saapuvan henkilön kuitenkin asetettava oma lukitus/tunnistuksensa välittömästi poistuvan henkilön poistaessa omansa. Poistuvan henkilön tulee informoida saapuvaa henkilöä kaikista mahdollisista pulmista ja tarpeellisista työhön liittyvistä asioista.
ULKOPUOLISET HENKILÖT
Ulkopuolisten, kuten urakoitsijoiden, alihankkijoiden tai korjausryhmien on oltava selvillä Lockout / Tagout menettelystä. Paikalla olevan yrityksen edustajan on perehdytettävä tällaiset henkilöt vallitsevaan Lockout / Tagout-tilanteeseen ja menetelmiin.
LOCKOUT/TAGOUT TARKISTUSLISTA
- Tarkasta kaikki koneet ja laitteet tyypeittäin, sekä niiden energian suuruus ja potentiaaliset riskit.
- Tunnista ja kirjaa ylös kaikki Lockout/Tagout-menettelyn vaatimat koneet ja laitteet.
- Tunnista ja kirjaa ylös nimeltä ja tehtäväkuvaukseltaan kaikki vaikutusalueen henkilöt.
- Määritä ja kirjaa ylös nimeltä ja tehtäväkuvaukseltaan kaikki Lockout/Tagout Valtuutetut työnsuorittajat.
- Kuvaile ja dokumentoi kaikki energiaa eristävien laitteiden mallit ja sijainnit koneissa ja laitteistoissa.
- Kuvaile ja dokumentoi energiatyypit ja menetelmät niiden pidättämiseksi tai poistamiseksi.
- Kuvaile ja dokumentoi menetelmä energian eristämiseksi (Lockout) sekä muut tarpeelliset toimenpiteet.
- Luo kirjallinen Lockout/Tagout-Ohjelma
LOCKOUT/TAGOUT STANDARDIN ULKOPUOLELLA
Lockout/Tagout Standardi käsittää koneiden ja laitteiden huolto- ja korjaustyön alueet, joissa odottamattoman energian vapautuminen ja energian käynnistys saattavat aiheuttaa työnsuorittajille onnettomuuksia ja työtapaturmia. Standardi luo minimivaatimukset suoritettavalle riskienergian hallinnalle normaalin kone ja laitehuollon sekä korjaustyön suorittamiseksi.
On huomattava, että vaikka Lockout/Tagout Standard soveltuu sellaisenaan yleisohjeeksi kaikille aloille, Suomessa Valtioneuvoston päätökset koskevat lähinnä koneita. Lisäksi on otettava huomioon prosessiturvallisuutta ja kemikaaliturvallisuutta koskevia asioita venttiilien lukinta yms. toimet. On kuitenkin muistettava henkilökohtainen vastuu kaikilla eri aloilla ja alueilla toimittaessa.
KIRJOITTAJAN SUMMA SUMMARUM
Eristä koneen tai laitteen energia salpaamalla, irrottamalla niin, että kukaan ulkopuolinen ei voi kytkeä ilman sinun läsnäoloasi energiaa päälle. Varoita, ilmoita muille itsestäsi, työstä ja sen kestosta!
Helsingissä 3.3.2001
Sakari Sareskoski
Kirjoittaja on tehnyt em. tutkielman (OTO:na) aloitettuaan syyskuussa 2000 Lockout / Tagout-tuotteiden markkinoinnin Suomessa ja todettuaan teollisuudessamme vallitsevan vähäisen tietoisuuden järjestelmästä, joka on maailmalla hyvinkin tunnettu, jopa käsite.
Huom! Lockout / Tagout ei ole kaupallinen nimitys tai termi, vaan yleismaailmallinen käsite eräällä tärkeällä työkoneiden työskentelyturvallisuuteen (engl. Occupational Safety and Health ) liittyvällä alueella. Kirjoituksessa on suomenkielisen vastineen puuttuessa pyritty kaikissa tarpeellisissa kohdissa varmistamaan menetelmän ja välineitten käyttö tältä pohjalta.